neděle 22. ledna 2012

Rumunsko: Týdenní protesty spustil odpor k zlodějské privatizaci a těžké kapitalistické chudobě. Protesty v 60ti městech.

Protesty v Rumusnku

Protesty v Rumusnku
foto: Reuters

Rumunsko v posledním týdnu zažilo jedny největších protestů od pádu Ceauceskova režimu v roce 1989.

Rozšířily se do šedesáti měst po celé zemi a na poslední demonstraci se ve čtvrtek v Bukurešti sešlo asi sedm tisíc lidí, kteří požadovali vládní demisi a předčasné volby.

"Vypadni, prašivý pse," křičel na prezidenta Traiana Basesca dav na Univerzitním náměstí, jež se proslavilo jako ústřední místo protikomunistických protestů.

Rumunsko má již tradičně jedno z nejhorších korupčních prostředí v Evropě. Po roce 2009 se k němu navíc přidalo velice přísné "utahování opasků", které bylo podmínkou pro získání 20miliardové půjčky od Evropské unie, Mezinárodního měnového fondu a Světové banky.

Za "brutální a nemyslitelné pro některou ze západoevropských zemí" označil pro televizi BBC prováděné škrty Andreas Treichl, předseda rakouské Erste Group, která je jedním z největších zahraničních investorů v Rumunsku.

V poslední době došlo mimo jiné ke čtvrtinovému snížení platů ve veřejném sektoru, zmrazení důchodů a tvrdým omezením sociálních výhod, což Treichl považuje za důsledek postkomunistických změn.

Odpor k privatizaci

Protesty vypukly poté, co minulý týden na svou funkci rezignoval oblíbený ministr zdravotnictví palestinského původu Raíd Arafat. Nesouhlasil s návrhem zákona, kterým chtěli vláda a prezident Basescu částečně privatizovat systém záchranné služby v zemi.

Právě jeho zdokonalením se Arafat proslavil během devadesátých let. Tradiční servis ambulantních vozů posílil o další služby, čímž se zlepšila dosažitelnost zdravotní péče.

Po jeho rezignaci vyšli minulý čtvrtek lidé do ulic v Bukurešti a Targu Muresi, kde Arafat studoval a začal svoji kariéru. Hněv se obrátil především vůči prezidentovi, jenž byl již delší dobu terčem kritiky za svůj stále autoritářštější způsob vládnutí.

Basescu vycítil nebezpečí a hned druhý den kontroverzní návrh stáhnul, ale bylo již pozdě a protesty pokračovaly. K největším střetům došlo minulou sobotu v Bukurešti, kdy policie na demonstranty házela slzný plyn a přes 100 jich zatkla. Basescu pod tlakem neutichajících protestů povolal Raída zpět do funkce ministra zdravotnictví.

Proti politikům

I když se zjitřených nálad snažila využít opoziční Národní liberální strana a na demonstracích padala především protivládní hesla, lidé podle komentátorů protestovali spíše proti svým politikům jako celku.

"Chceme slušné platy a penze. Chceme změnu odshora dolů," řekl agentuře AP jeden z přítomných na čtvrteční demonstraci.

"Nepotřebovali bychom úsporná opatření, kdyby vlády tolik nekradly a nenechaly nás vykrvácet," řekla další z protestujících, která se podle svých slov zúčastnila všech protivládních shromáždění.

Svými požadavky se demonstrace v Rumunsku podobají hnutím jako Occupy Wall Street v USA či "indignados" ve Španělsku, ale podle analytiků nedosáhly potřebné síly, aby donutily vládu odstoupit. Během jednoho dne protestu rumunská policie v Bukurešti napočítala jen 1500 lidí.

"Zkrátka, rumunská společnost povstala proti svým politikům, ale ne dostatečně silně," shrnuje pro BBC analytik Sorin Ionita.

Autoři: Ondřej Blažek

Rumunsko v posledním týdnu zažilo jedny největších protestů od pádu Ceauceskova režimu v roce 1989.

Rozšířily se do šedesáti měst po celé zemi a na poslední demonstraci se ve čtvrtek v Bukurešti sešlo asi sedm tisíc lidí, kteří požadovali vládní demisi a předčasné volby.

1 komentář:

FriendFeed.com/CeskeZpravy